piątek, 16 kwietnia 2010

Test paliwa stałego

Podczas testu termometr wskazywał 15stopni i wiał niewielki wiatr. sprawdziłem jak ten rodzaj paliwa sprawdza się w czasie gotowania wody w kubku ze stali nierdzewnej o pojemności 350ml i podgrzewaniu konserwy.
Po rozpaleniu, kostka płonęła dużym płomieniem:




Nalałem do kubka wody z kranu i przykryłem szczelną pokrywką. Dołożyłem jeszcze jedną kostkę aby przyspieszyć gotowanie. Minęło 14 minut, obie kostki się wypaliły a woda nie zdążyła się przegotować.
Z podgrzewaniem konserwy było dużo lepiej bo wystarczyła jedna kostka która cała się nie wypaliła. Trwało to 4,5 minuty.
Wnioski:
Paliwo stałe nie nadaje się do długiego gotowania, ale doskonale się sprawdza przy podgrzewaniu jedzenia.
Będę je wykorzystywał w czasie krótszych wycieczek rowerowych ponieważ razem z kuchenką mieści się w sakiewce pod siodełkiem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

obrazek 2